sreda, 19. november 2014

Tortica z belim moussom in malinovim želejem



Pišem objavo, medtem ko čakam, da se speče druga plast borovničeve tortice, o kateri bom pisala naslednjič. Zato ker le tako nimam slabe vesti, da bi se morala ta čas nujno učiti. Ker peka in hkratno učenje pa nikakor ne gresta skupaj. :D

Pred kratkim sem praznovala rojstni dan. Brina in Tajda sta mi spekli tortico. In to ne kr ene. Ampak rainbow cake! Pisani biskviti, notri pa banane, smetana in nutella. Taka kombinacija, nad katero se nihče ne pritožuje. Sem bila zelo vesela, da sem po več letih dobila tortico za rojstni dan. Pa to še ni vse, tudi Nina je pekla še eno torto zame, pa se je na žalost ponesrečila. Pa drugo leto. ;)



Seveda sama nisem zdržala brez packanja, naredila sem cakepops; ene z nutello in druge z borovničevo marmelado. Pa še mini cupcakes. Je zelo lepo izgledalo, ampak meni so te ameriške slaščice bolj za gledat, kot za jest. Naslednjič bom raje naredila kaj manj sladkega, ker cakepops so bili tako nasitni, da si lahko pojedel samo enega.

Vse tole, pa še mamine ruske kape in lešnikove piškote smo imeli na praznovanju, kamor pa sem lahko povabila le omejeno število ljudi- najino stanovanjce ima le 6 stolov :D Zato so kolegice prišle na tortico in rose in čajček čez par dni. Takrat sem pa torto naredila sama. Bel mousse, malinov žele in mandljev čokoladni biskvit. Kaj naj rečem, božansko. Pa še punce so pridno pospravile vsaka svoj kos in zraven zadovoljno vzdihovale. Kaj češ lepšega!

Recept sem skombinirala iz dveh blogov (Naredilaana in It'sraining sugar), ker z nobenim nisem bila čisto zadovoljna. In mi je kar dobro ratalo. Malinov žele in mousse sta narejena po postopku iz prvega bloga, biskvit pa iz drugega.

Sem imela majhno krizico, saj sem mislila, da mousse ne bo stal skupaj, ker je bila torta precej visoka. Sem se že bala, da jo bo treba s šeflo (=zajemalko:)) nalagat. Pa je na koncu, hvalabogu, stala pokonci. Prvič sem tudi uporabila acetatno folijo, za povišanje modela. Sem imela probleme, da sem jo našla v papirnici, ker noben prodajalec ni vedel, kaj je to. Na koncu sem prišla do zaključka, da je to folija za grafoskop oz. za tiskanje. Sicer izgleda premehka, a čisto lepo oblikuje kremo, ko jo naliješ notri.



Tortica z belim moussom in malinovim želejem

Mandljev čokoladni biskvit (premera 22cm- pečen se skrči, zato ima končna tortica premer 20cm)

100 g mletih mandljev
100 g temne čokolade
40 g sladkorja
40 g masla na sobni temperaturi
3 jajca
1 žlica pomarančnega soka
0,5 vrečke vanilijevega sladkorja z burbonsko vanilijo
1 žlička pecilnega praška

Malinov žele

400g malin
3 žlice sladkorja
2 lista želatine

Mousse iz bele čokolade

4 rumenjaki
4 žlice sladkorja
200 ml mleka
400 g bele čokolade
750 ml sladke smetane
2 žlički želatine v prahu
2 žlici hladne vode


Najprej naredimo malinov žele. Posodo, ki ima premer malo manjši od naše tortice, obložimo z plastično folijo in postavimo na stran.
Zmrznjene maline vsujemo v  drugo posodo, dodamo sladkor in damo nad ogenj. Ko se maline odtalijo, jih z mečkalko za krompir spasiramo v kašo. Pokuhamo, da postane malce bolj gosto. V tem času namočimo želatino 5 minut v hladni vodi, kot piše v navodilih.
Malinovo kašo odstavimo z ognja in vanjo vmešamo namočeno želatino. Pustimo hladiti kakih 10 minut, nato maso vlijemo v posodo obloženo s folijo. Postavimo jo v zmrzovalnik, da želatina začne učinkovati in nastane žele.

Čokolado stopimo nad paro ali v mikrovalovki in jo postavimo na stran, da se malo ohladi.
Ločimo rumenjake in beljake. Beljake stepemo v sneg in damo na hladno.
Maslo, sladkor in vanilin penasto umešamo. Dodamo čokolado, rumenjake, mandlje, pomarančni sok in pecilni prašek. Dobro premešamo z mikserjem. Na koncu s spatulo na rahlo vmešamo beljakov sneg.
Model namastimo ali obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso. Pečemo pri 180°C, 45 minut. Postavimo ga na okensko polico, da se ohladi.

Belo čokolado narežemo na manjše koščke. Želatino in vodo damo v manjšo skodelico in pustimo, da se želatina napije.
Rumenjake in sladkor zmiksamo. V tem času zavremo mleko in ga vrelega vlijemo v rumenjakovo zmes. Dobro premešamo in damo nazaj nad ogenj ter pokuhamo kaki 2 minuti, da nastane zmes podobna redkemu pudingu. Odstavimo.
Vroči mešanici dodamo čokolado in mešamo toliko časa, da je popolnoma raztopljena. Nato v kremi raztopimo še želatino. Pokrijemo s folijo (da se ne naredi kožica) in postavimo na hladno. Želimo da se ohladi do sobne temperature.
Stepemo sladko smetano. Postopno (v kakih 4-5 delih) jo s spatulo previdno, s krožnimi gibi vmešamo v jajčno zmes.

Biskvit postavimo v tortni model. Namestimo acetatno folijo, ki obroč poviša, da lahko naredimo poljubno visoko tortico.
Na biskvit vlijemo prvo 1/3 moussa. Postavimo v hladilnik za kakih 20 minut, da se mousse malo strdi.

Nato nanj položimo malinov žele in prelijemo s preostalo kremo. Tortico postavimo v hladilnik, najbolje čez noč, da se zares dobro ohladi.

Poljubno jo lahko okrasimo. Jaz resnično takrat nisem imela časa, zato sem jo samo potresla z belimi čokoladnimi ostružki in lešnikovim krokantom. Pa je bila vseeno zelo lepa. Ostružke sem naredila z lupilcem za krompir. Genijalno!



Prijetno sladkanje,
sladkosnEDA

nedelja, 26. oktober 2014

Torta z jogurtovo kremo in malinami

Torte in ostale zadeve pečem že kakih 10 let. Mami mi je z veseljem odstopila pečico pred rojstnimi dnevi, le potica in kruh sta zaenkrat še ostali njena domena. Pravzaprav že kar lep čas nisem bila deležna rojstnodnevne tortice, ki bi mi jo spekel kdo drug, kot sama. Letos si jo pa baje lahko obetam. :)

Septembra je praznovala moja sestrica Monika. Ker ni imela posebne želje kakšna naj bo torta, sem se odločila za svežo kombinacijo malin in jogurtovo-mascarponejeve kreme. Pri nas nasitne čokoladne torte sploh ne grejo v promet, zato je bila sadna tortica edina logična izbira.


Okrašena je precej enostavno, po vrhu je le švicarska maslena krema in pisane mrvice. Tik pred zdajci smo v torto zapičili še iz papirja izrezano 20 in to je to. Simpl in kjut.

Isto torto sem potem naredila še za sodelavkinega fanta. Ta je oboževalec vikinške serije, zato je bila seveda rojstnodnevna torta temu primerno okrašena. Sem bila zelo vesela, da je moja prva torta po naročilu precej dobro izpadla. Ni me skrbelo za okus, sem se pa zelo bala kaj bo z dekoracijo. Po nekaj presedenih urah in igranja s tičino maso mi je vendarle uspelo.



Za oblate sem spekla biskvit, ki nikoli ne pade dol. Našla sem ga na blogu Mmmuffins&Co. Tale biskvit je pa RES ena neverjetno puhasta, okusna zadeva, ki ne razočara. Mislim, da bo to v prihodnje edini svetli biskvit, ki ga bom pekla.

Recept za kremo pa je v osnovi iz bloga Naredilaana. Malo sem ga priredila in nastala je zelo okusna krema, ki je super uravnotežila kisle maline.

TORTA Z JOGURTOVO KREMO IN MALINAMI

Biskvit, ki nikoli ne pade dol (torta premera 26 cm)

5 jajc velikosti L
250 g pšenične moke tip 500
250 g sladkorja
1 zavojček sladkorja z bourbonsko vanilijo
1 zavojček pecilnega praška
1/2 čajne žličke sode bikarbone
ščepec soli
1 dl vode
1 dl sončničnega olja
čajna žlička ruma 

Ločimo rumenjake in beljake. Beljake s ščepcem soli stepemo v trd sneg in postavimo na hladno.

Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor mešamo z mikserjem, da dobimo lepo gosto, rumeno, penasto zmes. Mešanici prilijemo olje, vodo in rum ter zopet premešamo.

Moko, pecilni prašek in sodo bikarbono pomešamo skupaj in presejemo v rumenjakovo zmes. Premešamo.

Na koncu s spatulo previdno vmešamo beljake, ki smo jih stepli na začetku.

V kolikor pečemo biskvit premera 26cm bo zadostovalo, če ga pečemo 40min na 180°C. Če je premer manjši, bo peko verjetno potrebno podaljšati. Biskvit zapečemo do zlato rjave barve in z lesenim zobotrebcem preverimo, če je testo že pečeno.

Ohladimo ga in razrežemo na poljubno število oblatov.


Jogurtovo- mascarponejeva krema z malinami

300g zmrznjenih ali svežih malin

500ml sladke smetane
1 lonček navadnega jogurta
200g mascarpone sira
Sladkor v prahu (3 jedilne žlice)
Malo cimeta
8 lističev želatine

Sladko smetano stepemo in jo postavimo na stran.

Jogurt, mascarpone, sladkor in cimet skupaj zmešamo v skledi. Navadno dam ene pol čajne žličke cimeta. Res fenomenalno se vključi v kremo. Nato primešamo še stepeno sladko smetano.

Želatino namočimo v hladni vodi za 5 min, kakor piše v navodilih. Nato jo raztopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici, pri čemer nam ne sme zavreti. Raztopljeno vlijemo v pripravljeno kremo in hitro premešamo, da se razporedi po zmesi.

Tortico sestavimo tako, da izmenično naložimo oblate in kremo. Spodnji biskvit rahlo namočimo kar z mlekom. Sledi četrtina kreme, posujemo maline in premažemo z drugo četrtino kreme. Položimo drugi oblat in ponovimo namakanje in kremo. Tudi tretji biskvit rahlo namočimo in položimo na vrhu.

Če je torta previsoka za model, ki ga imamo, ga povišamo z acetatno/aluminijasto folijo. Ko jo sestavimo skupaj, naj v hladilniku čaka kake 3 ure, da se želatina strdi.

Okraševanje pa nam pušča prosto pot. Maslena krema, ganache, tičina masa. Možnosti je zares veliko. Je pa odvisno koliko časa imamo in koliko truda smo pripravljeni vložiti. :)

Sladki pozdravi,
sladkosnEda


petek, 17. oktober 2014

Čokoladni cupcakes z vanilijevo šlag kremo + cakepops



S kolegicami smo se zmenile, da se po počitnicah, ko smo se spet vse nabrale na slovenskih tleh, končno dobimo, da malo poklepetamo in se podružimo. Sem se hitro javila, da bi nekaj spekla. Seveda si je bilo treba med službo in letanjem po opravkih pred začetkom šolskega leta nakopati še to. Nisem srečna, če se mi ne mudi. :)

Tako sem dopoldne pred šihtom hitela peč muffine, delat okraske, oblivat cakepop-se. Dela sem imela toliko, da sem si zaradi naglice za kosilo skuhala neslane torteline. Tako da sem na avtobus tekla lačna pa pazit sem mogla, da se cupcake-si v škatli ne prevrnejo in zmečkajo. :)



Da ne govorimo o kremi na vrhu. Ni bilo misliti, da bi mi uspelo narediti švicarsko masleno kremo z belo čokolado. Za take dneve imam v globinah kuhinjskih omaric spravljeno šlag kremo. Ta je čisto dobra, lepo se jo da brizgat in stoji na mestu. Vse kar rabim. :)

Za osnovo sem naredila čokoladne muffine, ki so nevtralni, primerni za okraševanje. Po tem receptu iz kulinarike sem jih naredila že stokrat. So mi zelo všeč, ker so rahli. Skoraj prepolovila sem količino sladkorja, saj so že sami po sebi sladki zaradi čokolade, ki je notri.



Okraske sem izrezala iz papirja, nanje pisala s črnim tankim flomastrom in jih pritrdila z lepilnim trakom na špile za ražnjiče. Zaradi tega sladica izpade kjut in lepa, četudi je krema malo postrani nabrizgana.



Iz te mase pride kar veliko muffinov, dva pekača in pol sigurno, če delamo take, da so ravni in primerni za brizganje kreme. Sama sem maso prepolovila, pa sem dobila en pekač malo preveč visokih muffinov in pa še sprobala sem nov silikonski pekač iz Hofferja, v obliki mini pekača za kolač. Ko sem mini vence jemala iz modelov so razpadli, zato sem iz njih naredila cakepops.


ČOKOLADNI CUPCAKES Z VANILIJEVO ŠLAG KREMO

MUFFINI
1/4 skodelice surovega masla
15 dag čokolade
2 jajci
1 in 1/2 skodelice sladkorja
2 skodelici moke
1 in 1/2 skodelice mleka
2 žlički pecilnega praška
1/2 žličke soli
vanilijev sladkor

KREMA
vrečka šlag kreme
mleko



Maslo in čokolado stopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici. Ta čas v posodo ubijemo jajca, dodamo sladkor, vanilijev sladkor in sol. Vse skupaj miksamo do penastega videza.

Stopljeno čokolado z maslom vmešamo v jajčno zmes.

Izmenično dodajamo moko s pecilnim praškom in mleko. Pri teh muffinih ni potrebno paziti kako mešamo. Kar z mikserjem vse dobro premešamo.

Pekač za muffine obložimo s papirčki za peko. V vsakega nadevamo maso z žlico. Modelčke napolnimo le do polovice, saj se med peko kar konkretno dvignejo.

Pečemo jih na 180°C, 20 minut. Pustimo, da se ohladijo.

Šlag peno naredimo po navodilih na vrečki. Uporabila sem 160mL mleka in nastala je ravno prav mehka krema za brizganje. Uporabila sem zvezdast nastavek s 15mm premera.


CAKEPOPS



Ponesrečene kolačke sem razdrobila v posodo in dodala šlag kremo, ki je ostala.

Oblikovala sem za oreh velike kroglice in jih nataknila na lesene špile za ražnjiče.

Stopila sem belo čokolado in cakepops-e oblila ter jih posula s pisanimi mrvicami in lešnikovim krokantom.

Potem so romali v zamrzovalnik, kjer se je čokolada zelo hitro strdila in ni bilo bojazni, da bi se ob shranjevanju poškodovali.



 Uf, zelo dolga objava. Sem se kar zmatrala. :)

sladkosnEda



sreda, 8. oktober 2014

Mandljevi linški piškoti z borovničevo marmelado



Že teče drugi teden faksa. So nas kar zasuli s seminarji, vajami in podobnim. Ahhh, počitnice <3

Zaradi tega je tudi zmanjkalo časa za objave. In zato izkoriščam današnji dan, ko sem bolna obležala, da objavim, kar sem v zadnjem času uspela speči. Zadnji teden septembra je bil nabit s peko- linški piškotki, cupcake-si, cakepop-si in rojstnodnevna tortica za mojo Moniko.

Začela bom v tistem vrstnem redu, kot sem pekla, s piškotki. Recept sem opazila na blogu naredilaana, ki je eden mojih najljubših, sploh slovenskih kuharskih blogov. Ana res obvlada zadeve, sploh objave na blogu so top, tako natančno opiše postopke, da bi že skoraj težko kaj zamočil J

Mandlje sem pravzaprav kupila, da bi naredila makrone, potem pa sem ugotovila, da zanje rabim mandlje brez rjave lupinice. Porabila sem jih za tele piškotke, čeprav bi tukaj tudi mogla uporabit olupljene. Hehe, so pa vsi mislili, da so iz polnozrnate moke in ful zdravi J


MANDLJEVI LINŠKI PIŠKOTI Z BOROVNIČEVO MARMELADO

200g moke
120g sladkorja

150g mletih mandljev
160g masla
2 rumenjaka
Ščep pecilnega praška
Ščep soli
Marmelada razmešana z malo ruma





Vse sestavine zmečemo v skledo in zamesimo testo. Ovijemo ga v plastično folijo in damo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj kakšno uro, dve.

Potem se lotimo valjanja. Lahko na običajen način, na pomokani površini. Lahko pa se poslužimo ene hude fore. Zame bo to sigurno zdaj stalna praksa. Testo namreč valjamo med dvema plastičnima vrečkama. Nič prijemanja na delovno površino in pa mehki piškoti vsi do zadnjega. Ker ne dodajamo stalno moke.

Izrežemo piškote poljubnih oblik. Paziti moramo le, da izrežemo enako število keksov z luknjami in brez. Ker nimam prav modela za linške kekse, sem razmišljala s čim naj naredim luknjo, da ne bo prevelika/ premajhna. Na koncu sem prišla do sklepa, da ima napravica za razkoščičenje jabolk ravno prav veliko odprtino J

položimo na pekač obložen s peki papirjem. Pečemo jih na 180°C, 7-8 minut. Ana v objavi pravi, da morajo biti ob vzetju iz pečice še mehki. Jaz sem piškote vedno pekla v nedogled. Ni čudno, da so bili na koncu vsi trdi. Ko sem jih vzela iz pečice, sem jih pustila še kakih pet minut na vročem pekaču, na katerem so se ta čas še pekli. Tako sem dobila mehke, nič zapečene piškote, ki so se kar topili v ustih.

Ko se ohladijo jih napolnimo z marmelado. To najlažje storimo tako, da marmelado z rumom razmešamo v skodelici in nato z dresirno vrečko nabrizgamo na kekse brez luknje.
Polovice z luknjami posujemo s sladkorjem v prahu, šele nato z njimi pokrijemo polovice z marmelado. To pa zato, da sladkor ne ubije barve marmelade in ostane močan barvni kontrast med marmelado in keksom. Tole mi je pa zaupala ena gospa kuharica »and it makes sence«.

Zložimo jih v škatlo, ki se da zapreti. Čez noč se bodo piškoti še dodatno zmehčali.




Veliko uspeha pri peki!


sladkosnEda

ponedeljek, 15. september 2014

Sončna pita

Poimenovala sem jo kar sončna pita. Ker je bil prejšnji ponedeljek, ko sem jo pekla, verjetno zadnji poletno vroč dan, sončkast in topel, da te kar pogreje pri srcu. Pita polna sočnih breskev pa čudovita sladica za zraven. 



Recept za tole preprosto pito sem dobila od Brine, kolegice. Sposodila si ga je od kuharic v vrtcu, kjer dela njena mami. In tale sladica je res prav taka, da zadovolji tudi najbolj zahtevne malčke, ki se zmrdujejo nad vsem. Narediš jo v pol urice pa sestavine so tako vsakdanje, da bo najverjetneje všeč prav vsakemu gostu, ki pride na obisk. Kombinacija krhkega testa, nadeva iz skute in kisle smetane ter sladkih, sočnih vloženih breskev. Terna!



V originalnem receptu je krhko testo narejeno iz  štirih rumenjakov, en jajček gre pa še v nadev. Ker bi mi sicer zmanjkalo jajc, sem krhko testo za pito naredila po receptu, ki sem ga zasledila v oddaji Rudolf's bakery na 24kitchen. 3:2:1. Simple as that. Osnova je torej; 3 deli moke, 2 dela margarine/masla, 1 del sladkorja. Dodatki pa po okusu.

Aja, pa še o moji navdušenosti nad Rudolfom. Tele njegove oddaje lahko gledam v nedogled. Pa res se neverjetno veliko stvari lahko naučiš samo z gledanjem.  

Sončna pita

Krhko testo:
300g moke
200g margarine
100g sladkorja- pravzaprav še manj
1 jajce
vanilijev sladkor
čajna žlička pecilnega praška

Nadev:
200g skute
½  lončka kisle smetane
1 jajce
2 jedilni žlici sladkorja
vanilijev sladkor
naribana lupinica ½ limone
vložene breskve




Vse sestavine za krhko testo zmečemo v eno skledo in na hitro zamesimo krhko testo, tako da ga čim manj segrevamo z rokami. Če se nam zdi premokro, previdno dosujemo še malo moke. Oblikujemo ga v kroglo, ki jo malo sploščimo in ga zavijemo v plastično folijo. Postavimo ga v hladilnik, naj počiva poljubno časa. Odvisno koliko se nam mudi ;)

Skuto, kislo smetano, jajček, sladkor, vanilin in limonino lupinico zmešamo z metlico ali mikserjem v gladko maso. 

Testo vzamemo iz hladilnika. 2/3 ga porabimo za dno pite. Kar z rokami ga razporedimo po namaščenem pekaču. Maso vlijemo na pripravljeno testo.

Vložene breskve odcedimo. Nato jih narežemo na poljubne kose in jih položimo na skutni nadev. Najlepše pride, de polovice breskev narežemo na krhlje in jih v krogih polagamo. Ni nujno da porabimo vse breskve. Jaz navadno dam malo več kot polovico, mogoče tri četrt konzerve. Ker so tako sočne bi se namreč lahko zgodilo, da bi nadev ostal med peko preveč tekoč, pita bi med rezanjem razpadla.

Preostalo polovico testa porabimo za mrežo na vrhu. Lahko ga razvaljamo, narežemo trakce in položimo po vrhu ali oblikujemo dolge svaljke in jih sploščimo v trakce ali testo samo razdrobimo po vrhu. Odvisno od prioritet in časa ki ga imamo. Pa tudi od tega, kakšni perfekcionisti smo. Važno je, da se testo na vrhu med peko lepo zapeče, ker brez tega pa pita ni ta prava!

Pečico ogrejemo na enih 190°C in pito postavimo vanjo. V 40 minutah bo verjetno pečena, sami pa presodimo po barvi, če je že.

Na koncu jo posujemo s sladkorjem v prahu. 



Meni je najboljša topla. BO-ŽAN-SKO.  


Eda





nedelja, 7. september 2014

Zapečene skutne palačinke

Za take sladkosnede, kot sem sama, se sladke dobrote priležejo tudi namesto kosila. Že doma je bila vedno praksa, da gre zraven zelenjavne mineštre, fižolove juhe ali kakšne podobne čorbe nekaj sladkega. Pa naj bo to rižev narastek, jogurtovo pecivo, slivovi/marelični cmoki ali pa palačinke na tisoč in en način.




Tokrat sem se odločila za palačinke s skuto iz pečice. Saj ne, da bi tistim navadnim, z Nutello ali marmelado, kaj manjkalo. Le dobro si je kdaj popestriti zadevo, še posebej če imaš skuto za porabit v hladilniku. Recept za ta enostaven, a dober nadev sem našla na kulinariki in malo priredila količine.

Pri nas doma je bil aktualen tudi recept za palačinke z jabolki in čokolado, iz ene izmed Rama knjižic z recepti. A o teh kdaj drugič.

Pa še ena štorja o palačinkah - pa ne me tepst :) Ampak jaz ne znam po občutku naredit mase za palačinke. Zato so merica za mleko, tehtnica, delimano ponev za palačinke in ta recept iz kulinarike moji najboljši pomočniki. Če jih naredim tako kot pravi, vedno ratajo tanke in mehke – take kot jih imam najrajši.

Za dve osebi po navadi sestavine prepolovim. Tokrat je druga polovica palačink počakala do naslednjega dne. Vanje sem zavila šunko in sir, ter jih spanirala – nastali so kaneloni, še eno okusno, hitro in kalorično kosilo.



Zapečene skutne palačinke

Palačinke:
0,5 l mleka
240g moke
2 jajci
šepec soli

Skutin nadev:
200g skute
½ lončka kisle smetane
1 jajce
1 žlica sladkorja
vanilijev sladkor
naribana lupinica ½ limone

Preliv:
druga polovica kisle smetane
1 jajce
malo sladkorja




Maso za palačinke zmešamo z mikserjem ali z metlico na roke. Pustimo jo počivati četrt ure. 

Ponev dobro segrejemo in nanjo kanemo kapljico olja. Najlažje je olje odmerjati tako, da si ga malo nalijemo v kavno skodelico in ga z čajno žličko kanemo na ponev. Spečemo palačinke in jih postavimo na stran.

V posodi zmešamo jajce, sladkor, skuto, kislo smetano, vanilin in limonino lupinico. Zmes nadevamo v palačinke, jih zvijemo in zlagamo v pekač. Ker je mešanica precej tekoča, moramo nadevano palačinko na koncih zapogniti in šele nato zviti. Tako bo vsaj nekaj nadeva ostalo notri.

Skutine zmesi bo zadosti za 5 bogato polnih ali 6 malo manj polnih palačink. Odvisno kako imate raje.

Na koncu v isti skledi zmešamo še jajček, kislo smetano in sladkor. Prelijemo čez polnjene palačinke, pekač potisnemo v pečico in čakamo.



Pečemo jih  ˝malo od oka˝, na enih 200°C toliko časa, da se po vrhu lepo zapečejo.

Na koncu jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu.





sreda, 20. avgust 2014

Pirini piškoti z lešniki in čokolado

Kupila sem si kilo pirine moke. Naredila testo za pico – pol iz pirine moke in pol iz bele. In bila navdušena! Lepo hrustljavo, ne preveč izrazitega okusa (kot na primer pri polnozrnati moki) in bolj zdravo. Kaj še hočeš boljšega! 

Potem je prišel na vrsto kruh. Tudi dober.

In nato piškotki, ki sem jih čisto slučajno našla na tejle internetni strani. Zaradi trenutnega navdušenja nad piro sem se takoj spravila peč. Izpadli so božansko. So rahli, kar me preseneča, saj gre za polnozrnato pirino moko. Pa ves tisti okus po lešnikih in čokoladi, mmmm.



Pirini piškoti z lešniki in čokolado

180 g pirine moke
60 g sladkorja
80 – 100 g lešnikov 
120 g jedilne čokolade
160 g masla
1 vanilin sladkor
1 žlica ruma
ščep soli
1/2 žličke cimeta


Sladkor, zmehčano maslo, vanilin, rum in sol zmiksamo z mešalnikom, da nastane lepa, gosta zmes.
Čokolado in lešnike nasekljamo na koščke. Sama sem uporabila kar mlete lešnike- so izpadli čisto ok.

Čokolado, lešnike, moko in cimet dodamo masleni zmesi in pregnetemo z rokami. Če se nam zdi premokro, dodamo še malo lešnikov ali moke. Naslednjič verjetno ne bom mazala mikserja. Vse sestavine bom vrgla v skledo in premesila z rokami. Mislim, da ne more iti nič narobe :)

Oblikujemo piškotke in jih polagamo na pekač. Najlažje jih naredimo tako, da z žličko zajamemo maso, naredimo kroglico, jo položimo na pekač in sploščimo. Tako bomo dobili enakomerno velike in približno okrogle piškotke.

Pečemo jih pri 175°C, 18 minut, brez ventilacije. Ko so pečeni jih nekaj časa pustimo na pekaču- toliko da se vsaj delno ohladijo- saj so vroči zelo krhki in bi lahko razpadli. Ohlajeni pa čisto lepo stojijo skupaj.

Po okusu, jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu. So pa tako dobri, da ga skoraj ne potrebujejo.



Pri teh piškotkih mi je najbolj všeč to, da jih lahko spečemo kar tako, za vsak dan. Zaradi njihovega bogatega okusa po cimetu in lešnikih pa se čisto spodobi, da pristanejo tudi na praznični mizi. Za tako priložnost bi naredila manjše, take »za enkrat v usta«, pa na koncu bi jih okrasila s tankim curkom stopljene čokolade. Prav voham božič :)


torek, 19. avgust 2014

Bloglovin

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/12742077/?claim=ejrmzz6rydh">Follow my blog with Bloglovin</a>

Po novem se me da najti in mi slediti tudi na bloglovin'.


četrtek, 31. julij 2014

Čokoladni muffini s kokosovim srcem

Že več kot leto zbiram pogum, da bi pričela s pisanjem bloga. Kuharskega. V večji meri sladkosnedega :) Ime, ki sem si ga izbrala, ni kar tako. Pravi, da sem sladkosnEDA. Pa še res je!

V svoji prvi objavi bom predstavila noro dober recept za muffine, ki sem ga zasledila na več slovenskih kuharskih blogih. Sama sem se držala originalnega recepta irene23.
Tile kolački so super čokoladno sočni - zaradi jogurta, ki je notri, I guess. Da ne govorim, kako so bili vsi prijetno presenečeni, ko so ob prvem ugrizu dosegli kokosovo sredino. Pa še izredno fotogenični so :) Sama sem jih v enem tednu naredila 2x. Pa sigurno se bodo še znašli v moji pečici!



ČOKOLADNI MUFFINI S KOKOSOVIM SRCEM

KOKOSOVO SRCE
100g mascarpone sira ali ABC sirčka
100g kokosove moke
2 jedilni žlici sladkorja v prahu
1 vanilin sladkor

MUFFINI
275g moke
2 čajni žlički pecilnega praška
½ čajne žličke sode bikarbone
4 jedilne žlice kakava
1 jajce
130g rjavega sladkorja
80g zmehčanega masla
3dl tekočega jogurta

Zmešamo kokos, sirček in sladkor, da dobimo gosto maso. Oblikujemo kroglice- sama naredim 18 kroglic. Pozneje namreč spečem pekač in pol muffinov, da pridejo manjši, bolj praktični. Kroglice shranimo v hladilnik.

Maso za muffine naredimo tako, da v eni posodi zmešamo moko, pecilni, sodo in kakav. V drugi posodi pa zmiksamo jajce, sladkor in zmehčano maslo. Ker rjavega sladkorja, nisem imela, sem uporabila 110g običajnega belega sladkorja. Gladki zmesi dodamo jogurt. Nato primešamo suhe sestavine.  Ne se ustrašit - masa mora biti zelo gosta, da se kokosova kroglica med peko ne posede na dno.

Polovico testa nadevamo v modelčke in na sredino vsakega položimo kroglico. Prekrijemo z drugo polovico mase. Pečemo 25 min (ne več ali manj, so ravno prav pečeni) na 180°C, brez ventilacije.  

Po želji lahko muffine prekrijete s čokoladnim oblivom ali okrasite z masleno kremo. Meni so bili sami čisto zadosti, okusni in zelo nasitni.
Namesto kokosove sredine lahko na sredino kolačka damo žlico Nutelle. Tega recepta še nisem preizkusila, so pa baje božanski.


Uspešno peko želim!