sreda, 20. avgust 2014

Pirini piškoti z lešniki in čokolado

Kupila sem si kilo pirine moke. Naredila testo za pico – pol iz pirine moke in pol iz bele. In bila navdušena! Lepo hrustljavo, ne preveč izrazitega okusa (kot na primer pri polnozrnati moki) in bolj zdravo. Kaj še hočeš boljšega! 

Potem je prišel na vrsto kruh. Tudi dober.

In nato piškotki, ki sem jih čisto slučajno našla na tejle internetni strani. Zaradi trenutnega navdušenja nad piro sem se takoj spravila peč. Izpadli so božansko. So rahli, kar me preseneča, saj gre za polnozrnato pirino moko. Pa ves tisti okus po lešnikih in čokoladi, mmmm.



Pirini piškoti z lešniki in čokolado

180 g pirine moke
60 g sladkorja
80 – 100 g lešnikov 
120 g jedilne čokolade
160 g masla
1 vanilin sladkor
1 žlica ruma
ščep soli
1/2 žličke cimeta


Sladkor, zmehčano maslo, vanilin, rum in sol zmiksamo z mešalnikom, da nastane lepa, gosta zmes.
Čokolado in lešnike nasekljamo na koščke. Sama sem uporabila kar mlete lešnike- so izpadli čisto ok.

Čokolado, lešnike, moko in cimet dodamo masleni zmesi in pregnetemo z rokami. Če se nam zdi premokro, dodamo še malo lešnikov ali moke. Naslednjič verjetno ne bom mazala mikserja. Vse sestavine bom vrgla v skledo in premesila z rokami. Mislim, da ne more iti nič narobe :)

Oblikujemo piškotke in jih polagamo na pekač. Najlažje jih naredimo tako, da z žličko zajamemo maso, naredimo kroglico, jo položimo na pekač in sploščimo. Tako bomo dobili enakomerno velike in približno okrogle piškotke.

Pečemo jih pri 175°C, 18 minut, brez ventilacije. Ko so pečeni jih nekaj časa pustimo na pekaču- toliko da se vsaj delno ohladijo- saj so vroči zelo krhki in bi lahko razpadli. Ohlajeni pa čisto lepo stojijo skupaj.

Po okusu, jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu. So pa tako dobri, da ga skoraj ne potrebujejo.



Pri teh piškotkih mi je najbolj všeč to, da jih lahko spečemo kar tako, za vsak dan. Zaradi njihovega bogatega okusa po cimetu in lešnikih pa se čisto spodobi, da pristanejo tudi na praznični mizi. Za tako priložnost bi naredila manjše, take »za enkrat v usta«, pa na koncu bi jih okrasila s tankim curkom stopljene čokolade. Prav voham božič :)


3 komentarji:

Vesela bom vsakega komentarja! :)