Torte in ostale zadeve pečem že kakih 10 let. Mami mi je z veseljem
odstopila pečico pred rojstnimi dnevi, le potica in kruh sta zaenkrat še ostali
njena domena. Pravzaprav že kar lep čas nisem bila deležna rojstnodnevne
tortice, ki bi mi jo spekel kdo drug, kot sama. Letos si jo pa baje lahko
obetam. :)
Septembra je praznovala moja sestrica Monika. Ker ni imela posebne
želje kakšna naj bo torta, sem se odločila za svežo kombinacijo malin in
jogurtovo-mascarponejeve kreme. Pri nas nasitne čokoladne torte sploh ne grejo
v promet, zato je bila sadna tortica edina logična izbira.
Okrašena je precej enostavno, po vrhu je le švicarska maslena krema in
pisane mrvice. Tik pred zdajci smo v torto zapičili še iz papirja izrezano 20
in to je to. Simpl in kjut.
Isto torto sem potem naredila še za sodelavkinega fanta. Ta je
oboževalec vikinške serije, zato je bila seveda rojstnodnevna torta temu
primerno okrašena. Sem bila zelo vesela, da je moja prva torta po naročilu
precej dobro izpadla. Ni me skrbelo za okus, sem se pa zelo bala kaj bo z
dekoracijo. Po nekaj presedenih urah in igranja s tičino maso mi je vendarle
uspelo.
Za oblate sem spekla biskvit, ki nikoli ne pade dol. Našla sem ga na
blogu Mmmuffins&Co. Tale biskvit je pa RES ena neverjetno puhasta, okusna
zadeva, ki ne razočara. Mislim, da bo to v prihodnje edini svetli biskvit, ki
ga bom pekla.
Recept za kremo pa je v osnovi iz bloga Naredilaana. Malo sem ga
priredila in nastala je zelo okusna krema, ki je super uravnotežila kisle
maline.
TORTA Z JOGURTOVO KREMO IN MALINAMI
Biskvit, ki
nikoli ne pade dol (torta premera 26 cm)
5 jajc
velikosti L
250 g pšenične
moke tip 500
250 g sladkorja
1 zavojček sladkorja
z bourbonsko vanilijo
1 zavojček
pecilnega praška
1/2 čajne
žličke sode bikarbone
ščepec soli
1 dl vode
1 dl
sončničnega olja
čajna žlička
ruma
Ločimo
rumenjake in beljake. Beljake s ščepcem soli stepemo v trd sneg in postavimo na
hladno.
Rumenjake,
sladkor in vanilin sladkor mešamo z mikserjem, da dobimo lepo gosto, rumeno,
penasto zmes. Mešanici prilijemo olje, vodo in rum ter zopet premešamo.
Moko, pecilni
prašek in sodo bikarbono pomešamo skupaj in presejemo v rumenjakovo zmes.
Premešamo.
Na koncu s
spatulo previdno vmešamo beljake, ki smo jih stepli na začetku.
V kolikor pečemo
biskvit premera 26cm bo zadostovalo, če ga pečemo 40min na 180°C. Če je premer
manjši, bo peko verjetno potrebno podaljšati. Biskvit zapečemo do zlato rjave
barve in z lesenim zobotrebcem preverimo, če je testo že pečeno.
Ohladimo ga in
razrežemo na poljubno število oblatov.
Jogurtovo- mascarponejeva krema z malinami
300g zmrznjenih
ali svežih malin
500ml sladke
smetane
1 lonček
navadnega jogurta
200g mascarpone
sira
Sladkor v prahu
(3 jedilne žlice)
Malo cimeta
8 lističev
želatine
Sladko smetano stepemo
in jo postavimo na stran.
Jogurt,
mascarpone, sladkor in cimet skupaj zmešamo v skledi. Navadno dam ene pol čajne
žličke cimeta. Res fenomenalno se vključi v kremo. Nato primešamo še stepeno
sladko smetano.
Želatino
namočimo v hladni vodi za 5 min, kakor piše v navodilih. Nato jo raztopimo nad
paro ali v mikrovalovni pečici, pri čemer nam ne sme zavreti. Raztopljeno
vlijemo v pripravljeno kremo in hitro premešamo, da se razporedi po zmesi.
Tortico
sestavimo tako, da izmenično naložimo oblate in kremo. Spodnji biskvit rahlo
namočimo kar z mlekom. Sledi četrtina kreme, posujemo maline in premažemo z
drugo četrtino kreme. Položimo drugi oblat in ponovimo namakanje in kremo. Tudi
tretji biskvit rahlo namočimo in položimo na vrhu.
Če je torta
previsoka za model, ki ga imamo, ga povišamo z acetatno/aluminijasto folijo. Ko
jo sestavimo skupaj, naj v hladilniku čaka kake 3 ure, da se želatina strdi.
Okraševanje pa
nam pušča prosto pot. Maslena krema, ganache, tičina masa. Možnosti je zares
veliko. Je pa odvisno koliko časa imamo in koliko truda smo pripravljeni
vložiti. :)
Sladki pozdravi,
sladkosnEda
Lepo, lepo - sploh ta za 20-letnico mi je super všeč :) jaz sem pa prejšnji teden delala isti biskvit (ki nikoli ne pade dol), sam po enem drugem receptu, ampak sem razočarana ugotovila, da se je sesedel na polovično višino :) bog ve, kje sem ga spet polomila :)
OdgovoriIzbrišiHvala <3 Verjetno si ga delala iz kulinarike? Ker mislim, da je ta isti, sam še nekej dodatkov za okus je notr. Ma men je biu pa ful ušeč, tak mehek, okusn pa ni se trgal. Bo pa drugič ratal!:)
OdgovoriIzbrišiThe cakes look so yummy!
OdgovoriIzbrišihollykatebeautybloggger.blogspot.co.uk
Thank you! :)
Izbriši