nedelja, 26. oktober 2014

Torta z jogurtovo kremo in malinami

Torte in ostale zadeve pečem že kakih 10 let. Mami mi je z veseljem odstopila pečico pred rojstnimi dnevi, le potica in kruh sta zaenkrat še ostali njena domena. Pravzaprav že kar lep čas nisem bila deležna rojstnodnevne tortice, ki bi mi jo spekel kdo drug, kot sama. Letos si jo pa baje lahko obetam. :)

Septembra je praznovala moja sestrica Monika. Ker ni imela posebne želje kakšna naj bo torta, sem se odločila za svežo kombinacijo malin in jogurtovo-mascarponejeve kreme. Pri nas nasitne čokoladne torte sploh ne grejo v promet, zato je bila sadna tortica edina logična izbira.


Okrašena je precej enostavno, po vrhu je le švicarska maslena krema in pisane mrvice. Tik pred zdajci smo v torto zapičili še iz papirja izrezano 20 in to je to. Simpl in kjut.

Isto torto sem potem naredila še za sodelavkinega fanta. Ta je oboževalec vikinške serije, zato je bila seveda rojstnodnevna torta temu primerno okrašena. Sem bila zelo vesela, da je moja prva torta po naročilu precej dobro izpadla. Ni me skrbelo za okus, sem se pa zelo bala kaj bo z dekoracijo. Po nekaj presedenih urah in igranja s tičino maso mi je vendarle uspelo.



Za oblate sem spekla biskvit, ki nikoli ne pade dol. Našla sem ga na blogu Mmmuffins&Co. Tale biskvit je pa RES ena neverjetno puhasta, okusna zadeva, ki ne razočara. Mislim, da bo to v prihodnje edini svetli biskvit, ki ga bom pekla.

Recept za kremo pa je v osnovi iz bloga Naredilaana. Malo sem ga priredila in nastala je zelo okusna krema, ki je super uravnotežila kisle maline.

TORTA Z JOGURTOVO KREMO IN MALINAMI

Biskvit, ki nikoli ne pade dol (torta premera 26 cm)

5 jajc velikosti L
250 g pšenične moke tip 500
250 g sladkorja
1 zavojček sladkorja z bourbonsko vanilijo
1 zavojček pecilnega praška
1/2 čajne žličke sode bikarbone
ščepec soli
1 dl vode
1 dl sončničnega olja
čajna žlička ruma 

Ločimo rumenjake in beljake. Beljake s ščepcem soli stepemo v trd sneg in postavimo na hladno.

Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor mešamo z mikserjem, da dobimo lepo gosto, rumeno, penasto zmes. Mešanici prilijemo olje, vodo in rum ter zopet premešamo.

Moko, pecilni prašek in sodo bikarbono pomešamo skupaj in presejemo v rumenjakovo zmes. Premešamo.

Na koncu s spatulo previdno vmešamo beljake, ki smo jih stepli na začetku.

V kolikor pečemo biskvit premera 26cm bo zadostovalo, če ga pečemo 40min na 180°C. Če je premer manjši, bo peko verjetno potrebno podaljšati. Biskvit zapečemo do zlato rjave barve in z lesenim zobotrebcem preverimo, če je testo že pečeno.

Ohladimo ga in razrežemo na poljubno število oblatov.


Jogurtovo- mascarponejeva krema z malinami

300g zmrznjenih ali svežih malin

500ml sladke smetane
1 lonček navadnega jogurta
200g mascarpone sira
Sladkor v prahu (3 jedilne žlice)
Malo cimeta
8 lističev želatine

Sladko smetano stepemo in jo postavimo na stran.

Jogurt, mascarpone, sladkor in cimet skupaj zmešamo v skledi. Navadno dam ene pol čajne žličke cimeta. Res fenomenalno se vključi v kremo. Nato primešamo še stepeno sladko smetano.

Želatino namočimo v hladni vodi za 5 min, kakor piše v navodilih. Nato jo raztopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici, pri čemer nam ne sme zavreti. Raztopljeno vlijemo v pripravljeno kremo in hitro premešamo, da se razporedi po zmesi.

Tortico sestavimo tako, da izmenično naložimo oblate in kremo. Spodnji biskvit rahlo namočimo kar z mlekom. Sledi četrtina kreme, posujemo maline in premažemo z drugo četrtino kreme. Položimo drugi oblat in ponovimo namakanje in kremo. Tudi tretji biskvit rahlo namočimo in položimo na vrhu.

Če je torta previsoka za model, ki ga imamo, ga povišamo z acetatno/aluminijasto folijo. Ko jo sestavimo skupaj, naj v hladilniku čaka kake 3 ure, da se želatina strdi.

Okraševanje pa nam pušča prosto pot. Maslena krema, ganache, tičina masa. Možnosti je zares veliko. Je pa odvisno koliko časa imamo in koliko truda smo pripravljeni vložiti. :)

Sladki pozdravi,
sladkosnEda


4 komentarji:

  1. Lepo, lepo - sploh ta za 20-letnico mi je super všeč :) jaz sem pa prejšnji teden delala isti biskvit (ki nikoli ne pade dol), sam po enem drugem receptu, ampak sem razočarana ugotovila, da se je sesedel na polovično višino :) bog ve, kje sem ga spet polomila :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala <3 Verjetno si ga delala iz kulinarike? Ker mislim, da je ta isti, sam še nekej dodatkov za okus je notr. Ma men je biu pa ful ušeč, tak mehek, okusn pa ni se trgal. Bo pa drugič ratal!:)

    OdgovoriIzbriši
  3. The cakes look so yummy!

    hollykatebeautybloggger.blogspot.co.uk

    OdgovoriIzbriši

Vesela bom vsakega komentarja! :)