Pišem objavo, medtem ko čakam, da se speče druga plast
borovničeve tortice, o kateri bom pisala naslednjič. Zato ker le tako nimam
slabe vesti, da bi se morala ta čas nujno učiti. Ker peka in hkratno učenje pa nikakor
ne gresta skupaj. :D
Pred kratkim sem praznovala rojstni dan. Brina in Tajda sta
mi spekli tortico. In to ne kr ene. Ampak rainbow cake! Pisani biskviti, notri
pa banane, smetana in nutella. Taka kombinacija, nad katero se nihče ne
pritožuje. Sem bila zelo vesela, da sem po več letih dobila tortico za rojstni
dan. Pa to še ni vse, tudi Nina je pekla še eno torto zame, pa se je na žalost
ponesrečila. Pa drugo leto. ;)
Seveda sama nisem zdržala brez packanja, naredila sem
cakepops; ene z nutello in druge z borovničevo marmelado. Pa še mini cupcakes.
Je zelo lepo izgledalo, ampak meni so te ameriške slaščice bolj za gledat, kot
za jest. Naslednjič bom raje naredila kaj manj sladkega, ker cakepops so bili
tako nasitni, da si lahko pojedel samo enega.
Vse tole, pa še mamine ruske kape in lešnikove piškote smo
imeli na praznovanju, kamor pa sem lahko povabila le omejeno število ljudi-
najino stanovanjce ima le 6 stolov :D Zato so kolegice prišle na tortico in
rose in čajček čez par dni. Takrat sem pa torto naredila sama. Bel mousse,
malinov žele in mandljev čokoladni biskvit. Kaj naj rečem, božansko. Pa še
punce so pridno pospravile vsaka svoj kos in zraven zadovoljno vzdihovale. Kaj
češ lepšega!
Recept sem skombinirala iz dveh blogov (Naredilaana in It'sraining sugar), ker z nobenim nisem bila čisto zadovoljna. In mi je kar dobro
ratalo. Malinov žele in mousse sta narejena po postopku iz prvega bloga,
biskvit pa iz drugega.
Sem imela majhno krizico, saj sem mislila, da mousse ne bo
stal skupaj, ker je bila torta precej visoka. Sem se že bala, da jo bo treba s
šeflo (=zajemalko:)) nalagat. Pa je na koncu, hvalabogu, stala pokonci. Prvič sem
tudi uporabila acetatno folijo, za povišanje modela. Sem imela probleme, da sem
jo našla v papirnici, ker noben prodajalec ni vedel, kaj je to. Na koncu sem
prišla do zaključka, da je to folija za grafoskop oz. za tiskanje. Sicer
izgleda premehka, a čisto lepo oblikuje kremo, ko jo naliješ notri.
Tortica z belim moussom in malinovim želejem
Mandljev čokoladni biskvit (premera 22cm- pečen se skrči,
zato ima končna tortica premer 20cm)
100 g mletih
mandljev
100 g temne
čokolade
40 g
sladkorja
40 g masla
na sobni temperaturi
3 jajca
1 žlica
pomarančnega soka
0,5 vrečke
vanilijevega sladkorja z burbonsko vanilijo
1 žlička
pecilnega praška
Malinov žele
400g malin
3 žlice
sladkorja
2 lista
želatine
Mousse iz
bele čokolade
4 rumenjaki
4 žlice
sladkorja
200 ml mleka
400 g bele
čokolade
750 ml
sladke smetane
2 žlički
želatine v prahu
2 žlici
hladne vode
Najprej
naredimo malinov žele. Posodo, ki ima premer malo manjši od naše tortice,
obložimo z plastično folijo in postavimo na stran.
Zmrznjene
maline vsujemo v drugo posodo, dodamo
sladkor in damo nad ogenj. Ko se maline odtalijo, jih z mečkalko za krompir
spasiramo v kašo. Pokuhamo, da postane malce bolj gosto. V tem času namočimo
želatino 5 minut v hladni vodi, kot piše v navodilih.
Malinovo
kašo odstavimo z ognja in vanjo vmešamo namočeno želatino. Pustimo hladiti
kakih 10 minut, nato maso vlijemo v posodo obloženo s folijo. Postavimo jo v
zmrzovalnik, da želatina začne učinkovati in nastane žele.
Čokolado
stopimo nad paro ali v mikrovalovki in jo postavimo na stran, da se malo
ohladi.
Ločimo
rumenjake in beljake. Beljake stepemo v sneg in damo na hladno.
Maslo,
sladkor in vanilin penasto umešamo. Dodamo čokolado, rumenjake, mandlje,
pomarančni sok in pecilni prašek. Dobro premešamo z mikserjem. Na koncu s
spatulo na rahlo vmešamo beljakov sneg.
Model
namastimo ali obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso. Pečemo pri 180°C,
45 minut. Postavimo ga na okensko polico, da se ohladi.
Belo
čokolado narežemo na manjše koščke. Želatino in vodo damo v manjšo skodelico in
pustimo, da se želatina napije.
Rumenjake in
sladkor zmiksamo. V tem času zavremo mleko in ga vrelega vlijemo v rumenjakovo
zmes. Dobro premešamo in damo nazaj nad ogenj ter pokuhamo kaki 2 minuti, da
nastane zmes podobna redkemu pudingu. Odstavimo.
Vroči
mešanici dodamo čokolado in mešamo toliko časa, da je popolnoma raztopljena.
Nato v kremi raztopimo še želatino. Pokrijemo s folijo (da se ne naredi kožica)
in postavimo na hladno. Želimo da se ohladi do sobne temperature.
Stepemo
sladko smetano. Postopno (v kakih 4-5 delih) jo s spatulo previdno, s krožnimi
gibi vmešamo v jajčno zmes.
Biskvit
postavimo v tortni model. Namestimo acetatno folijo, ki obroč poviša, da lahko
naredimo poljubno visoko tortico.
Na biskvit
vlijemo prvo 1/3 moussa. Postavimo v hladilnik za kakih 20 minut, da se mousse
malo strdi.
Nato nanj
položimo malinov žele in prelijemo s preostalo kremo. Tortico postavimo v
hladilnik, najbolje čez noč, da se zares dobro ohladi.
Poljubno jo
lahko okrasimo. Jaz resnično takrat nisem imela časa, zato sem jo samo potresla
z belimi čokoladnimi ostružki in lešnikovim krokantom. Pa je bila vseeno zelo
lepa. Ostružke sem naredila z lupilcem za krompir. Genijalno!
Prijetno sladkanje,
sladkosnEDA
Ni komentarjev:
Objavite komentar
Vesela bom vsakega komentarja! :)