ponedeljek, 9. februar 2015

Princeskini krofi



Živo se spominjam okusa princesk (princeskinih krofov), ki smo jih v vrtcu dobivali za malico. Takrat očitno načela zdrave prehrane za otroke še niso veljala, težko si predstavljam, da bi otroci v današnjih časih dobivali take malice. Te ogromne, puhaste, rumene zadeve, posute s sladkorjem v prahu, so bile takih velikosti, da si imel kar opravka, da si celo pojedel.

Skoraj dvajset let kasneje sem na blogu Bitemycake hrvaške ustvarjalke Tamare zapazila preverjen recept za to okusno sladico. In seveda, jih je bilo treba takoj sprobat.

Prvič so nastale za rojstnodnevno zabavo kolegice. Pa sem se malo uštela pri brizganju testa na pekač. In so nastale take orjaške, da si sam eno težko zmazal pa še premalo jih je bilo za vse goste. Ups.

Drugič so se pekle za rojstni dan starega ata. Malo bolj primernih dimenzij, a še vedno prevelike, da bi vsak v moji številni žlahti dobil kakšno.

No, ta tretjič mi jih še ni uspelo speči. Takrat hočem take čisto majhne, za dvakrat v usta. V tretje gre rado, kajne?!



PRINCESKINI KROFI

Testo:
250ml jajc (4 jajca velikosti S)- če je jajc več kot 250ml, odlijemo del beljakov
250ml vode
125 ml rastlinskega/sončničnega olja
150g moke
Ščep soli
3 žlice sladkorja

1.V posodo vlijemo vodo, olje, sol in sladkor in mešanico segrejemo do vretja. Odstranimo z ognja in dodamo moko. Dobro mešamo z leseno kuhalnico, tako da se vse grudice moke razpustijo in se mešanica loči od sten posode.

2.Dodamo eno po eno jajce in vmes mešamo toliko časa, da nastane enotno testo.

3.Dobljeno zmes nadevamo v vrečko za brizganje s poljubnim nastavkom. Iz te količine testa lahko nabrizgamo okrog 20 krofkov premera cca. 5cm. V kolikor bi želeli večje ali manjše princeske, le spremenimo premer nabrizganih krofkov.  Brizgamo jih na pekač obložen s peki papirjem.

4.Pečico segrejemo na 200°C in princeske pečemo 35-40 min. Pozor, med peko močno narastejo!
Pustimo, da se popolnoma ohladijo. Nati jih z ostrim, nazobčanim nožem prerežemo na pol.

Nadev 1:
1l mleka
3 zavojčki vanilijevega sladkorja
250g sladkorja
1 jajce
5 rumenjakov
150g jedilnega škroba
125g zmehčanega masla

Nadev 2:
sladka smetana

1.Jajce, rumenjake, 100ml mleka in škrob dobro razmešamo z metlico za stepanje. Preostalo mleko zavremo in odstranimo z ognja. Pomembno je, da vrelo mleko vlijemo v jajčno mešanico in ne obratno, saj bi nam nastale grudice. Mešanico nato vrnemo na štedilnik in nad lahnim ognjem zelo močno mešamo, da se nam krema na dnu ne prižge.

2.Odstavimo z ognja in pokrijemo s plastično folijo. Ta je potrebna, da na vrhu kreme pri ohlajanju ne nastane kožica. Pustimo da se popolnoma ohladi.

3.Mehko maslo z električnim mešalnikom vmešamo v ohlajeno kremo. Nato jo nadevamo v vrečko za brizganje s poljubnim nastavkom.

4.Sladko smetano stepemo ter prav tako damo v brizgalno vrečko.

5.Na spodnje polovice testa nabrizgamo najprej rumeno kremo, vrh nje smetano in na koncu prekrijemo z zgornjo polovičko testa. Posujemo s sladkorjem v prahu.

Meni so najboljše, če jih pustim stati čez noč in se testo lepo prepije. Pa tudi lažje jih je jesti.

Sladek pozdrav,
sladkosnEda




2 komentarja:

  1. Prav v živo se jih spomnim... Mogoče so bile "hranljive" v tistem času... :D sicer so bile za rojstni dan starega ata pa prav odlične in navdihujoče za poustvarjanje :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, ane, jaz tudi! :) Ooo, hvala:)

    OdgovoriIzbriši

Vesela bom vsakega komentarja! :)