Živo se
spominjam okusa princesk (princeskinih krofov), ki smo jih v vrtcu dobivali za
malico. Takrat očitno načela zdrave prehrane za otroke še niso veljala, težko
si predstavljam, da bi otroci v današnjih časih dobivali take malice. Te
ogromne, puhaste, rumene zadeve, posute s sladkorjem v prahu, so bile takih
velikosti, da si imel kar opravka, da si celo pojedel.
Skoraj
dvajset let kasneje sem na blogu Bitemycake hrvaške ustvarjalke Tamare zapazila
preverjen recept za to okusno sladico. In seveda, jih je bilo treba takoj
sprobat.
Prvič so
nastale za rojstnodnevno zabavo kolegice. Pa sem se malo uštela pri brizganju
testa na pekač. In so nastale take orjaške, da si sam eno težko zmazal pa še
premalo jih je bilo za vse goste. Ups.
Drugič so se
pekle za rojstni dan starega ata. Malo bolj primernih dimenzij, a še vedno
prevelike, da bi vsak v moji številni žlahti dobil kakšno.
No, ta
tretjič mi jih še ni uspelo speči. Takrat hočem take čisto majhne, za dvakrat v
usta. V tretje gre rado, kajne?!
PRINCESKINI KROFI
Testo:
250ml jajc
(4 jajca velikosti S)- če je jajc več kot 250ml, odlijemo del beljakov
250ml vode
125 ml
rastlinskega/sončničnega olja
150g moke
Ščep soli
3 žlice
sladkorja
1.V posodo
vlijemo vodo, olje, sol in sladkor in mešanico segrejemo do vretja. Odstranimo
z ognja in dodamo moko. Dobro mešamo z leseno kuhalnico, tako da se vse grudice
moke razpustijo in se mešanica loči od sten posode.
2.Dodamo eno
po eno jajce in vmes mešamo toliko časa, da nastane enotno testo.
3.Dobljeno
zmes nadevamo v vrečko za brizganje s poljubnim nastavkom. Iz te količine testa
lahko nabrizgamo okrog 20 krofkov premera cca. 5cm. V kolikor bi želeli večje
ali manjše princeske, le spremenimo premer nabrizganih krofkov. Brizgamo jih na pekač obložen s peki
papirjem.
4.Pečico
segrejemo na 200°C in princeske pečemo 35-40 min. Pozor, med peko močno
narastejo!
Pustimo, da
se popolnoma ohladijo. Nati jih z ostrim, nazobčanim nožem prerežemo na pol.
Nadev 1:
1l mleka
3 zavojčki
vanilijevega sladkorja
250g
sladkorja
1 jajce
5 rumenjakov
150g
jedilnega škroba
125g
zmehčanega masla
Nadev 2:
sladka
smetana
1.Jajce,
rumenjake, 100ml mleka in škrob dobro razmešamo z metlico za stepanje.
Preostalo mleko zavremo in odstranimo z ognja. Pomembno je, da vrelo mleko
vlijemo v jajčno mešanico in ne obratno, saj bi nam nastale grudice. Mešanico
nato vrnemo na štedilnik in nad lahnim ognjem zelo močno mešamo, da se nam
krema na dnu ne prižge.
2.Odstavimo
z ognja in pokrijemo s plastično folijo. Ta je potrebna, da na vrhu kreme pri ohlajanju
ne nastane kožica. Pustimo da se popolnoma ohladi.
3.Mehko
maslo z električnim mešalnikom vmešamo v ohlajeno kremo. Nato jo nadevamo v
vrečko za brizganje s poljubnim nastavkom.
4.Sladko
smetano stepemo ter prav tako damo v brizgalno vrečko.
5.Na spodnje
polovice testa nabrizgamo najprej rumeno kremo, vrh nje smetano in na koncu
prekrijemo z zgornjo polovičko testa. Posujemo s sladkorjem v prahu.
Meni so
najboljše, če jih pustim stati čez noč in se testo lepo prepije. Pa tudi lažje
jih je jesti.
Sladek
pozdrav,
sladkosnEda
Prav v živo se jih spomnim... Mogoče so bile "hranljive" v tistem času... :D sicer so bile za rojstni dan starega ata pa prav odlične in navdihujoče za poustvarjanje :)
OdgovoriIzbrišiJa, ane, jaz tudi! :) Ooo, hvala:)
OdgovoriIzbriši