nedelja, 26. oktober 2014

Torta z jogurtovo kremo in malinami

Torte in ostale zadeve pečem že kakih 10 let. Mami mi je z veseljem odstopila pečico pred rojstnimi dnevi, le potica in kruh sta zaenkrat še ostali njena domena. Pravzaprav že kar lep čas nisem bila deležna rojstnodnevne tortice, ki bi mi jo spekel kdo drug, kot sama. Letos si jo pa baje lahko obetam. :)

Septembra je praznovala moja sestrica Monika. Ker ni imela posebne želje kakšna naj bo torta, sem se odločila za svežo kombinacijo malin in jogurtovo-mascarponejeve kreme. Pri nas nasitne čokoladne torte sploh ne grejo v promet, zato je bila sadna tortica edina logična izbira.


Okrašena je precej enostavno, po vrhu je le švicarska maslena krema in pisane mrvice. Tik pred zdajci smo v torto zapičili še iz papirja izrezano 20 in to je to. Simpl in kjut.

Isto torto sem potem naredila še za sodelavkinega fanta. Ta je oboževalec vikinške serije, zato je bila seveda rojstnodnevna torta temu primerno okrašena. Sem bila zelo vesela, da je moja prva torta po naročilu precej dobro izpadla. Ni me skrbelo za okus, sem se pa zelo bala kaj bo z dekoracijo. Po nekaj presedenih urah in igranja s tičino maso mi je vendarle uspelo.



Za oblate sem spekla biskvit, ki nikoli ne pade dol. Našla sem ga na blogu Mmmuffins&Co. Tale biskvit je pa RES ena neverjetno puhasta, okusna zadeva, ki ne razočara. Mislim, da bo to v prihodnje edini svetli biskvit, ki ga bom pekla.

Recept za kremo pa je v osnovi iz bloga Naredilaana. Malo sem ga priredila in nastala je zelo okusna krema, ki je super uravnotežila kisle maline.

TORTA Z JOGURTOVO KREMO IN MALINAMI

Biskvit, ki nikoli ne pade dol (torta premera 26 cm)

5 jajc velikosti L
250 g pšenične moke tip 500
250 g sladkorja
1 zavojček sladkorja z bourbonsko vanilijo
1 zavojček pecilnega praška
1/2 čajne žličke sode bikarbone
ščepec soli
1 dl vode
1 dl sončničnega olja
čajna žlička ruma 

Ločimo rumenjake in beljake. Beljake s ščepcem soli stepemo v trd sneg in postavimo na hladno.

Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor mešamo z mikserjem, da dobimo lepo gosto, rumeno, penasto zmes. Mešanici prilijemo olje, vodo in rum ter zopet premešamo.

Moko, pecilni prašek in sodo bikarbono pomešamo skupaj in presejemo v rumenjakovo zmes. Premešamo.

Na koncu s spatulo previdno vmešamo beljake, ki smo jih stepli na začetku.

V kolikor pečemo biskvit premera 26cm bo zadostovalo, če ga pečemo 40min na 180°C. Če je premer manjši, bo peko verjetno potrebno podaljšati. Biskvit zapečemo do zlato rjave barve in z lesenim zobotrebcem preverimo, če je testo že pečeno.

Ohladimo ga in razrežemo na poljubno število oblatov.


Jogurtovo- mascarponejeva krema z malinami

300g zmrznjenih ali svežih malin

500ml sladke smetane
1 lonček navadnega jogurta
200g mascarpone sira
Sladkor v prahu (3 jedilne žlice)
Malo cimeta
8 lističev želatine

Sladko smetano stepemo in jo postavimo na stran.

Jogurt, mascarpone, sladkor in cimet skupaj zmešamo v skledi. Navadno dam ene pol čajne žličke cimeta. Res fenomenalno se vključi v kremo. Nato primešamo še stepeno sladko smetano.

Želatino namočimo v hladni vodi za 5 min, kakor piše v navodilih. Nato jo raztopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici, pri čemer nam ne sme zavreti. Raztopljeno vlijemo v pripravljeno kremo in hitro premešamo, da se razporedi po zmesi.

Tortico sestavimo tako, da izmenično naložimo oblate in kremo. Spodnji biskvit rahlo namočimo kar z mlekom. Sledi četrtina kreme, posujemo maline in premažemo z drugo četrtino kreme. Položimo drugi oblat in ponovimo namakanje in kremo. Tudi tretji biskvit rahlo namočimo in položimo na vrhu.

Če je torta previsoka za model, ki ga imamo, ga povišamo z acetatno/aluminijasto folijo. Ko jo sestavimo skupaj, naj v hladilniku čaka kake 3 ure, da se želatina strdi.

Okraševanje pa nam pušča prosto pot. Maslena krema, ganache, tičina masa. Možnosti je zares veliko. Je pa odvisno koliko časa imamo in koliko truda smo pripravljeni vložiti. :)

Sladki pozdravi,
sladkosnEda


petek, 17. oktober 2014

Čokoladni cupcakes z vanilijevo šlag kremo + cakepops



S kolegicami smo se zmenile, da se po počitnicah, ko smo se spet vse nabrale na slovenskih tleh, končno dobimo, da malo poklepetamo in se podružimo. Sem se hitro javila, da bi nekaj spekla. Seveda si je bilo treba med službo in letanjem po opravkih pred začetkom šolskega leta nakopati še to. Nisem srečna, če se mi ne mudi. :)

Tako sem dopoldne pred šihtom hitela peč muffine, delat okraske, oblivat cakepop-se. Dela sem imela toliko, da sem si zaradi naglice za kosilo skuhala neslane torteline. Tako da sem na avtobus tekla lačna pa pazit sem mogla, da se cupcake-si v škatli ne prevrnejo in zmečkajo. :)



Da ne govorimo o kremi na vrhu. Ni bilo misliti, da bi mi uspelo narediti švicarsko masleno kremo z belo čokolado. Za take dneve imam v globinah kuhinjskih omaric spravljeno šlag kremo. Ta je čisto dobra, lepo se jo da brizgat in stoji na mestu. Vse kar rabim. :)

Za osnovo sem naredila čokoladne muffine, ki so nevtralni, primerni za okraševanje. Po tem receptu iz kulinarike sem jih naredila že stokrat. So mi zelo všeč, ker so rahli. Skoraj prepolovila sem količino sladkorja, saj so že sami po sebi sladki zaradi čokolade, ki je notri.



Okraske sem izrezala iz papirja, nanje pisala s črnim tankim flomastrom in jih pritrdila z lepilnim trakom na špile za ražnjiče. Zaradi tega sladica izpade kjut in lepa, četudi je krema malo postrani nabrizgana.



Iz te mase pride kar veliko muffinov, dva pekača in pol sigurno, če delamo take, da so ravni in primerni za brizganje kreme. Sama sem maso prepolovila, pa sem dobila en pekač malo preveč visokih muffinov in pa še sprobala sem nov silikonski pekač iz Hofferja, v obliki mini pekača za kolač. Ko sem mini vence jemala iz modelov so razpadli, zato sem iz njih naredila cakepops.


ČOKOLADNI CUPCAKES Z VANILIJEVO ŠLAG KREMO

MUFFINI
1/4 skodelice surovega masla
15 dag čokolade
2 jajci
1 in 1/2 skodelice sladkorja
2 skodelici moke
1 in 1/2 skodelice mleka
2 žlički pecilnega praška
1/2 žličke soli
vanilijev sladkor

KREMA
vrečka šlag kreme
mleko



Maslo in čokolado stopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici. Ta čas v posodo ubijemo jajca, dodamo sladkor, vanilijev sladkor in sol. Vse skupaj miksamo do penastega videza.

Stopljeno čokolado z maslom vmešamo v jajčno zmes.

Izmenično dodajamo moko s pecilnim praškom in mleko. Pri teh muffinih ni potrebno paziti kako mešamo. Kar z mikserjem vse dobro premešamo.

Pekač za muffine obložimo s papirčki za peko. V vsakega nadevamo maso z žlico. Modelčke napolnimo le do polovice, saj se med peko kar konkretno dvignejo.

Pečemo jih na 180°C, 20 minut. Pustimo, da se ohladijo.

Šlag peno naredimo po navodilih na vrečki. Uporabila sem 160mL mleka in nastala je ravno prav mehka krema za brizganje. Uporabila sem zvezdast nastavek s 15mm premera.


CAKEPOPS



Ponesrečene kolačke sem razdrobila v posodo in dodala šlag kremo, ki je ostala.

Oblikovala sem za oreh velike kroglice in jih nataknila na lesene špile za ražnjiče.

Stopila sem belo čokolado in cakepops-e oblila ter jih posula s pisanimi mrvicami in lešnikovim krokantom.

Potem so romali v zamrzovalnik, kjer se je čokolada zelo hitro strdila in ni bilo bojazni, da bi se ob shranjevanju poškodovali.



 Uf, zelo dolga objava. Sem se kar zmatrala. :)

sladkosnEda



sreda, 8. oktober 2014

Mandljevi linški piškoti z borovničevo marmelado



Že teče drugi teden faksa. So nas kar zasuli s seminarji, vajami in podobnim. Ahhh, počitnice <3

Zaradi tega je tudi zmanjkalo časa za objave. In zato izkoriščam današnji dan, ko sem bolna obležala, da objavim, kar sem v zadnjem času uspela speči. Zadnji teden septembra je bil nabit s peko- linški piškotki, cupcake-si, cakepop-si in rojstnodnevna tortica za mojo Moniko.

Začela bom v tistem vrstnem redu, kot sem pekla, s piškotki. Recept sem opazila na blogu naredilaana, ki je eden mojih najljubših, sploh slovenskih kuharskih blogov. Ana res obvlada zadeve, sploh objave na blogu so top, tako natančno opiše postopke, da bi že skoraj težko kaj zamočil J

Mandlje sem pravzaprav kupila, da bi naredila makrone, potem pa sem ugotovila, da zanje rabim mandlje brez rjave lupinice. Porabila sem jih za tele piškotke, čeprav bi tukaj tudi mogla uporabit olupljene. Hehe, so pa vsi mislili, da so iz polnozrnate moke in ful zdravi J


MANDLJEVI LINŠKI PIŠKOTI Z BOROVNIČEVO MARMELADO

200g moke
120g sladkorja

150g mletih mandljev
160g masla
2 rumenjaka
Ščep pecilnega praška
Ščep soli
Marmelada razmešana z malo ruma





Vse sestavine zmečemo v skledo in zamesimo testo. Ovijemo ga v plastično folijo in damo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj kakšno uro, dve.

Potem se lotimo valjanja. Lahko na običajen način, na pomokani površini. Lahko pa se poslužimo ene hude fore. Zame bo to sigurno zdaj stalna praksa. Testo namreč valjamo med dvema plastičnima vrečkama. Nič prijemanja na delovno površino in pa mehki piškoti vsi do zadnjega. Ker ne dodajamo stalno moke.

Izrežemo piškote poljubnih oblik. Paziti moramo le, da izrežemo enako število keksov z luknjami in brez. Ker nimam prav modela za linške kekse, sem razmišljala s čim naj naredim luknjo, da ne bo prevelika/ premajhna. Na koncu sem prišla do sklepa, da ima napravica za razkoščičenje jabolk ravno prav veliko odprtino J

položimo na pekač obložen s peki papirjem. Pečemo jih na 180°C, 7-8 minut. Ana v objavi pravi, da morajo biti ob vzetju iz pečice še mehki. Jaz sem piškote vedno pekla v nedogled. Ni čudno, da so bili na koncu vsi trdi. Ko sem jih vzela iz pečice, sem jih pustila še kakih pet minut na vročem pekaču, na katerem so se ta čas še pekli. Tako sem dobila mehke, nič zapečene piškote, ki so se kar topili v ustih.

Ko se ohladijo jih napolnimo z marmelado. To najlažje storimo tako, da marmelado z rumom razmešamo v skodelici in nato z dresirno vrečko nabrizgamo na kekse brez luknje.
Polovice z luknjami posujemo s sladkorjem v prahu, šele nato z njimi pokrijemo polovice z marmelado. To pa zato, da sladkor ne ubije barve marmelade in ostane močan barvni kontrast med marmelado in keksom. Tole mi je pa zaupala ena gospa kuharica »and it makes sence«.

Zložimo jih v škatlo, ki se da zapreti. Čez noč se bodo piškoti še dodatno zmehčali.




Veliko uspeha pri peki!


sladkosnEda