nedelja, 7. september 2014

Zapečene skutne palačinke

Za take sladkosnede, kot sem sama, se sladke dobrote priležejo tudi namesto kosila. Že doma je bila vedno praksa, da gre zraven zelenjavne mineštre, fižolove juhe ali kakšne podobne čorbe nekaj sladkega. Pa naj bo to rižev narastek, jogurtovo pecivo, slivovi/marelični cmoki ali pa palačinke na tisoč in en način.




Tokrat sem se odločila za palačinke s skuto iz pečice. Saj ne, da bi tistim navadnim, z Nutello ali marmelado, kaj manjkalo. Le dobro si je kdaj popestriti zadevo, še posebej če imaš skuto za porabit v hladilniku. Recept za ta enostaven, a dober nadev sem našla na kulinariki in malo priredila količine.

Pri nas doma je bil aktualen tudi recept za palačinke z jabolki in čokolado, iz ene izmed Rama knjižic z recepti. A o teh kdaj drugič.

Pa še ena štorja o palačinkah - pa ne me tepst :) Ampak jaz ne znam po občutku naredit mase za palačinke. Zato so merica za mleko, tehtnica, delimano ponev za palačinke in ta recept iz kulinarike moji najboljši pomočniki. Če jih naredim tako kot pravi, vedno ratajo tanke in mehke – take kot jih imam najrajši.

Za dve osebi po navadi sestavine prepolovim. Tokrat je druga polovica palačink počakala do naslednjega dne. Vanje sem zavila šunko in sir, ter jih spanirala – nastali so kaneloni, še eno okusno, hitro in kalorično kosilo.



Zapečene skutne palačinke

Palačinke:
0,5 l mleka
240g moke
2 jajci
šepec soli

Skutin nadev:
200g skute
½ lončka kisle smetane
1 jajce
1 žlica sladkorja
vanilijev sladkor
naribana lupinica ½ limone

Preliv:
druga polovica kisle smetane
1 jajce
malo sladkorja




Maso za palačinke zmešamo z mikserjem ali z metlico na roke. Pustimo jo počivati četrt ure. 

Ponev dobro segrejemo in nanjo kanemo kapljico olja. Najlažje je olje odmerjati tako, da si ga malo nalijemo v kavno skodelico in ga z čajno žličko kanemo na ponev. Spečemo palačinke in jih postavimo na stran.

V posodi zmešamo jajce, sladkor, skuto, kislo smetano, vanilin in limonino lupinico. Zmes nadevamo v palačinke, jih zvijemo in zlagamo v pekač. Ker je mešanica precej tekoča, moramo nadevano palačinko na koncih zapogniti in šele nato zviti. Tako bo vsaj nekaj nadeva ostalo notri.

Skutine zmesi bo zadosti za 5 bogato polnih ali 6 malo manj polnih palačink. Odvisno kako imate raje.

Na koncu v isti skledi zmešamo še jajček, kislo smetano in sladkor. Prelijemo čez polnjene palačinke, pekač potisnemo v pečico in čakamo.



Pečemo jih  ˝malo od oka˝, na enih 200°C toliko časa, da se po vrhu lepo zapečejo.

Na koncu jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu.





2 komentarja:

Vesela bom vsakega komentarja! :)