petek, 13. februar 2015

Pustni krofi



Mami je od vedno za pusta pekla krofe, vedno dobre, niso pa bili tako lepi za pogledat. Enkrat preveč zapečeni, brez venčka ali čudne oblike. Pred parimi leti ji je teta pokazala tale recept in postopek. In od takrat naprej je prava mojstrica peke krofov.

Z današnjim dnem se podajam na (upam-da-ne) dvajsetletno popotovanje do popolnega krofa. Za prvič so mi kar uspeli. Niso ravno krofovska popolnost, venčki so le na polovici, nekateri so se malo bolj zapekli, sicer pa so dobri. Mmm, ni ga čez domačega <3

Naredila sem le polovično količino testa, saj krofov iz kile moke ne bi mogli vseh pojesti. Tako pa jih je bilo ravno prav, da bodo dočakali jutrišnjo pustno soboto.



PUSTNI KROFI

1kg moke
1,5 zavojčka svežega kvasa
10dag masla
4 žlice sladkorja + čajna žlička sladkorja za kvasec
7 rumenjakov
4dl mleka
0,8dl ruma
1 vanilin sladkor
naribana lupinica ene limone
1,5 čajne žlike soli

olje za cvrtje
marmelada
sladkor v prahu za posipanje




Naredimo kvasec - v mlačno (ne vroče!) mleko damo žličko sladkorja in nadrobimo kvas. Dobro premešamo in pustimo na toplem, da kvasovke pričnejo delovati.

Stopimo maslo in ga postavimo na stran. Sladkor in rumenjake penasto umešamo z mešalnikom. V jajčno mešanico vlijemo maslo, kvasec in rum, limonino lupinico, vanilin sladkor in sol. Dobro premešamo.

Na mikser damo vilice za testo. V zmes postopoma dodajamo moko in dobro gnetemo z mešalnikom kakih 5 minut, da dobimo gladko maso.

Trgamo kose testa, glede na to, kako velike krofe želimo. Testo lahko tudi sproti tehtate na kuhinjski tehtnici in tako zagotovite, da bodo krofi približno enako veliki. Sama sem se odločila za manjše krofke, količina testa za vsakega je bila okrog 60g.

Krofe nato oblikujemo s posebno tehniko mesenja z eno roko. Testo oblikujemo v kroglo z kombinacijo krožnih gibov v zapestju in pritiskanja testa ob podlago. Lahko tudi enostavno oblikujemo kroglice in jih rahlo sploščimo. Postavljamo jih na pomokan prt/desko in pustimo vzhajati.



Med pričetkom oblikovanja krofov in pričetkom peke mora preteči 45 minut. Vmes krofi vzhajajo*.

V posodo pripravimo 3cm olja in ga pričnemo segrevati 5 minut preden pričnemo cvreti. Vedno preverimo, če je olje dovolj segreto. Lahko s kuhinjskim termometrom(160°C), ali pa enostavno tako, da vržemo v olje kos testa in preštejemo do tri. Če na ˝3˝ testo priplava na površino, je olje dovolj segreto.

Krofe vedno položimo v vroče olje z vzhajano stranjo, pokrijemo in pečemo 3 minute. Nato lonec odkrijemo (ne pokrivamo več!), krofe obrnemo in pečemo na drugi strani še 3minute**.

Pečene poslastice poberemo na papirnato brisačko, da pobere odvečno olje.

Nadevamo jih z obilico najljubše marmelade. Posujemo s sladkorjem.



*pozorni moramo biti, da se nam krofi ne dvignejo preveč, saj se nam potem med pečenjem sami obračajo.
**ves čas prilagajamo moč ognja, v kolikor se krofki prehitro in preveč zapečejo, ogenj zmanjšamo. Če imamo srečo, nam uspe uravnovesiti temperaturo še pred zadnjo rundo cvrtja :D Meni je to uspelo točno pri ta zadnji.

En masten, sladek, krofov, flancatov in mišk poln pust vam želi

SladkosnEda

ponedeljek, 9. februar 2015

Princeskini krofi



Živo se spominjam okusa princesk (princeskinih krofov), ki smo jih v vrtcu dobivali za malico. Takrat očitno načela zdrave prehrane za otroke še niso veljala, težko si predstavljam, da bi otroci v današnjih časih dobivali take malice. Te ogromne, puhaste, rumene zadeve, posute s sladkorjem v prahu, so bile takih velikosti, da si imel kar opravka, da si celo pojedel.

Skoraj dvajset let kasneje sem na blogu Bitemycake hrvaške ustvarjalke Tamare zapazila preverjen recept za to okusno sladico. In seveda, jih je bilo treba takoj sprobat.

Prvič so nastale za rojstnodnevno zabavo kolegice. Pa sem se malo uštela pri brizganju testa na pekač. In so nastale take orjaške, da si sam eno težko zmazal pa še premalo jih je bilo za vse goste. Ups.

Drugič so se pekle za rojstni dan starega ata. Malo bolj primernih dimenzij, a še vedno prevelike, da bi vsak v moji številni žlahti dobil kakšno.

No, ta tretjič mi jih še ni uspelo speči. Takrat hočem take čisto majhne, za dvakrat v usta. V tretje gre rado, kajne?!



PRINCESKINI KROFI

Testo:
250ml jajc (4 jajca velikosti S)- če je jajc več kot 250ml, odlijemo del beljakov
250ml vode
125 ml rastlinskega/sončničnega olja
150g moke
Ščep soli
3 žlice sladkorja

1.V posodo vlijemo vodo, olje, sol in sladkor in mešanico segrejemo do vretja. Odstranimo z ognja in dodamo moko. Dobro mešamo z leseno kuhalnico, tako da se vse grudice moke razpustijo in se mešanica loči od sten posode.

2.Dodamo eno po eno jajce in vmes mešamo toliko časa, da nastane enotno testo.

3.Dobljeno zmes nadevamo v vrečko za brizganje s poljubnim nastavkom. Iz te količine testa lahko nabrizgamo okrog 20 krofkov premera cca. 5cm. V kolikor bi želeli večje ali manjše princeske, le spremenimo premer nabrizganih krofkov.  Brizgamo jih na pekač obložen s peki papirjem.

4.Pečico segrejemo na 200°C in princeske pečemo 35-40 min. Pozor, med peko močno narastejo!
Pustimo, da se popolnoma ohladijo. Nati jih z ostrim, nazobčanim nožem prerežemo na pol.

Nadev 1:
1l mleka
3 zavojčki vanilijevega sladkorja
250g sladkorja
1 jajce
5 rumenjakov
150g jedilnega škroba
125g zmehčanega masla

Nadev 2:
sladka smetana

1.Jajce, rumenjake, 100ml mleka in škrob dobro razmešamo z metlico za stepanje. Preostalo mleko zavremo in odstranimo z ognja. Pomembno je, da vrelo mleko vlijemo v jajčno mešanico in ne obratno, saj bi nam nastale grudice. Mešanico nato vrnemo na štedilnik in nad lahnim ognjem zelo močno mešamo, da se nam krema na dnu ne prižge.

2.Odstavimo z ognja in pokrijemo s plastično folijo. Ta je potrebna, da na vrhu kreme pri ohlajanju ne nastane kožica. Pustimo da se popolnoma ohladi.

3.Mehko maslo z električnim mešalnikom vmešamo v ohlajeno kremo. Nato jo nadevamo v vrečko za brizganje s poljubnim nastavkom.

4.Sladko smetano stepemo ter prav tako damo v brizgalno vrečko.

5.Na spodnje polovice testa nabrizgamo najprej rumeno kremo, vrh nje smetano in na koncu prekrijemo z zgornjo polovičko testa. Posujemo s sladkorjem v prahu.

Meni so najboljše, če jih pustim stati čez noč in se testo lepo prepije. Pa tudi lažje jih je jesti.

Sladek pozdrav,
sladkosnEda