ponedeljek, 15. september 2014

Sončna pita

Poimenovala sem jo kar sončna pita. Ker je bil prejšnji ponedeljek, ko sem jo pekla, verjetno zadnji poletno vroč dan, sončkast in topel, da te kar pogreje pri srcu. Pita polna sočnih breskev pa čudovita sladica za zraven. 



Recept za tole preprosto pito sem dobila od Brine, kolegice. Sposodila si ga je od kuharic v vrtcu, kjer dela njena mami. In tale sladica je res prav taka, da zadovolji tudi najbolj zahtevne malčke, ki se zmrdujejo nad vsem. Narediš jo v pol urice pa sestavine so tako vsakdanje, da bo najverjetneje všeč prav vsakemu gostu, ki pride na obisk. Kombinacija krhkega testa, nadeva iz skute in kisle smetane ter sladkih, sočnih vloženih breskev. Terna!



V originalnem receptu je krhko testo narejeno iz  štirih rumenjakov, en jajček gre pa še v nadev. Ker bi mi sicer zmanjkalo jajc, sem krhko testo za pito naredila po receptu, ki sem ga zasledila v oddaji Rudolf's bakery na 24kitchen. 3:2:1. Simple as that. Osnova je torej; 3 deli moke, 2 dela margarine/masla, 1 del sladkorja. Dodatki pa po okusu.

Aja, pa še o moji navdušenosti nad Rudolfom. Tele njegove oddaje lahko gledam v nedogled. Pa res se neverjetno veliko stvari lahko naučiš samo z gledanjem.  

Sončna pita

Krhko testo:
300g moke
200g margarine
100g sladkorja- pravzaprav še manj
1 jajce
vanilijev sladkor
čajna žlička pecilnega praška

Nadev:
200g skute
½  lončka kisle smetane
1 jajce
2 jedilni žlici sladkorja
vanilijev sladkor
naribana lupinica ½ limone
vložene breskve




Vse sestavine za krhko testo zmečemo v eno skledo in na hitro zamesimo krhko testo, tako da ga čim manj segrevamo z rokami. Če se nam zdi premokro, previdno dosujemo še malo moke. Oblikujemo ga v kroglo, ki jo malo sploščimo in ga zavijemo v plastično folijo. Postavimo ga v hladilnik, naj počiva poljubno časa. Odvisno koliko se nam mudi ;)

Skuto, kislo smetano, jajček, sladkor, vanilin in limonino lupinico zmešamo z metlico ali mikserjem v gladko maso. 

Testo vzamemo iz hladilnika. 2/3 ga porabimo za dno pite. Kar z rokami ga razporedimo po namaščenem pekaču. Maso vlijemo na pripravljeno testo.

Vložene breskve odcedimo. Nato jih narežemo na poljubne kose in jih položimo na skutni nadev. Najlepše pride, de polovice breskev narežemo na krhlje in jih v krogih polagamo. Ni nujno da porabimo vse breskve. Jaz navadno dam malo več kot polovico, mogoče tri četrt konzerve. Ker so tako sočne bi se namreč lahko zgodilo, da bi nadev ostal med peko preveč tekoč, pita bi med rezanjem razpadla.

Preostalo polovico testa porabimo za mrežo na vrhu. Lahko ga razvaljamo, narežemo trakce in položimo po vrhu ali oblikujemo dolge svaljke in jih sploščimo v trakce ali testo samo razdrobimo po vrhu. Odvisno od prioritet in časa ki ga imamo. Pa tudi od tega, kakšni perfekcionisti smo. Važno je, da se testo na vrhu med peko lepo zapeče, ker brez tega pa pita ni ta prava!

Pečico ogrejemo na enih 190°C in pito postavimo vanjo. V 40 minutah bo verjetno pečena, sami pa presodimo po barvi, če je že.

Na koncu jo posujemo s sladkorjem v prahu. 



Meni je najboljša topla. BO-ŽAN-SKO.  


Eda





nedelja, 7. september 2014

Zapečene skutne palačinke

Za take sladkosnede, kot sem sama, se sladke dobrote priležejo tudi namesto kosila. Že doma je bila vedno praksa, da gre zraven zelenjavne mineštre, fižolove juhe ali kakšne podobne čorbe nekaj sladkega. Pa naj bo to rižev narastek, jogurtovo pecivo, slivovi/marelični cmoki ali pa palačinke na tisoč in en način.




Tokrat sem se odločila za palačinke s skuto iz pečice. Saj ne, da bi tistim navadnim, z Nutello ali marmelado, kaj manjkalo. Le dobro si je kdaj popestriti zadevo, še posebej če imaš skuto za porabit v hladilniku. Recept za ta enostaven, a dober nadev sem našla na kulinariki in malo priredila količine.

Pri nas doma je bil aktualen tudi recept za palačinke z jabolki in čokolado, iz ene izmed Rama knjižic z recepti. A o teh kdaj drugič.

Pa še ena štorja o palačinkah - pa ne me tepst :) Ampak jaz ne znam po občutku naredit mase za palačinke. Zato so merica za mleko, tehtnica, delimano ponev za palačinke in ta recept iz kulinarike moji najboljši pomočniki. Če jih naredim tako kot pravi, vedno ratajo tanke in mehke – take kot jih imam najrajši.

Za dve osebi po navadi sestavine prepolovim. Tokrat je druga polovica palačink počakala do naslednjega dne. Vanje sem zavila šunko in sir, ter jih spanirala – nastali so kaneloni, še eno okusno, hitro in kalorično kosilo.



Zapečene skutne palačinke

Palačinke:
0,5 l mleka
240g moke
2 jajci
šepec soli

Skutin nadev:
200g skute
½ lončka kisle smetane
1 jajce
1 žlica sladkorja
vanilijev sladkor
naribana lupinica ½ limone

Preliv:
druga polovica kisle smetane
1 jajce
malo sladkorja




Maso za palačinke zmešamo z mikserjem ali z metlico na roke. Pustimo jo počivati četrt ure. 

Ponev dobro segrejemo in nanjo kanemo kapljico olja. Najlažje je olje odmerjati tako, da si ga malo nalijemo v kavno skodelico in ga z čajno žličko kanemo na ponev. Spečemo palačinke in jih postavimo na stran.

V posodi zmešamo jajce, sladkor, skuto, kislo smetano, vanilin in limonino lupinico. Zmes nadevamo v palačinke, jih zvijemo in zlagamo v pekač. Ker je mešanica precej tekoča, moramo nadevano palačinko na koncih zapogniti in šele nato zviti. Tako bo vsaj nekaj nadeva ostalo notri.

Skutine zmesi bo zadosti za 5 bogato polnih ali 6 malo manj polnih palačink. Odvisno kako imate raje.

Na koncu v isti skledi zmešamo še jajček, kislo smetano in sladkor. Prelijemo čez polnjene palačinke, pekač potisnemo v pečico in čakamo.



Pečemo jih  ˝malo od oka˝, na enih 200°C toliko časa, da se po vrhu lepo zapečejo.

Na koncu jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu.